Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz”

“Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz”
REKLAM ALANI
01.03.2022
A+
A-

“Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz”
01.03.2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani-Sadriu ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, ilk günden itibaren her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz. Ülkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani-Sadriu ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani-Sadriu’yu Türkiye’ye ilk resmî ziyareti vesilesiyle misafir etmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi ziyaretinin, köklü tarihî, kültürel ve beşeri bağlara sahip ülkelerimiz arasındaki kardeşlik ve dayanışmanın daha da güçlendirilmesine hizmet edeceğine inanıyorum” dedi.

“KOSOVA’NIN EGEMENLİĞİNE, TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE VE SİYASİ BİRLİĞİNE ATFETTİĞİMİZ DEĞER MALUMDUR”

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani-Sadriu ile ikili ve heyetler arası görüşmelerinde, Türkiye-Kosova arasındaki sürecin etraflıca değerlendirildiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere, bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Siyasi ilişkilerimizin yanı sıra, ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayii, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında iş birliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik.”

“Kosova’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine atfettiğimiz değer malumdur” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak, ilk günden itibaren her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz. Ülkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından büyük memnuniyet duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TİKA’nın, 700’e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türk firmaları da, bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon Avroya varan yatırım yaptı. Firmalarımız, enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 2019 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’yla birlikte ticaret hacmimizde olumlu bir seyir yakalanmıştır” dedi.

“TİCARET HACMİMİZ 600 MİLYON DOLAR SEVİYESİNE ULAŞMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova’nın Türkiye’ye ihracatının da artmaya başladığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Ticaret hacmimiz, salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak, 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte, bu rakamın daha da yükseleceğine inanıyorum. Kosova Türk Toplumu, Kosova’yla ilişkilerimizin beşeri boyutunu teşkil ediyor. Soydaşlarımızın, hayatın her alanında Kosova’nın gelişimine yaptıkları katkıyı iftiharla takip ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye, Kosova’nın tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrad Diyalog Süreci’ni desteklemektedir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde, kapsamlı bir anlaşmayla en kısa zamanda nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bu anlayışla, bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Görüşmelerde FETÖ’yle müşterek mücadele konusunun da ele alındığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Demokrasimize kast eden ve 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. Değerli mevkidaşıma, dostluk ve kardeşlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiğimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde alınan kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Tüm Haberler

 

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/135839/-kosova-nin-kalkinmasina-uluslararasi-alanda-hak-ettigi-yeri-almasina-buyuk-onem-veriyoruz-

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI