Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı, Kazak-Çin yatırım yuvarlak masasına katıldı

Devlet başkanı, Kazak-Çin yatırım yuvarlak masasına katıldı
REKLAM ALANI

 

Olaylar
Uluslararası topluluk
Devlet başkanı, Kazak-Çin yatırım yuvarlak masasına katıldı

2023
Xi’an şehri, Çin

Açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı, etkinliğe katılan tüm katılımcıları selamladı ve dünyadaki zorlu ekonomik duruma rağmen Kazakistan ile Çin arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin dinamik bir şekilde gelişmeye devam ettiğini kaydetti.

– Geçen yılın sonunda ikili ticaret hacmi 31 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Çin, Kazak ekonomisindeki en büyük beş yatırımcıdan biridir. Toplam yatırım 23 milyar doların üzerinde” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, dün Kazak-Çin görüşmelerinin en üst düzeyde gerçekleştiğini kaydetti.

– Başkan Xi Jinping ve ben ikili ilişkilerde çok çeşitli konularda verimli görüş alışverişinde bulunduk, belirli anlaşmalara vardık ve ortak bir bildiri imzaladık. Genel olarak, Çin’e resmi ziyaretimin başarılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Varılan anlaşmalar, iki ülke arasındaki yakın işbirliğine güçlü bir ivme kazandıracaktır. Kazakistan, Çin ile çok taraflı bağlarını daha da güçlendirmekle ilgileniyor. Bu hedefe ulaşmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Çin sermayeli bir dizi büyük şirket ülkemizde başarıyla faaliyet göstermektedir. Bunların arasında CNPC, CITIC, NFC, Sinopec, Huawei gibi şirketler de bulunuyor. Buna rağmen işbirliğimizin potansiyelini daha da güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Devlet Başkanı’nın vurguladığı gibi, petrol ve gaz endüstrisi uzun yıllardır etkin ilişkilerin temeli olarak hizmet ediyor.

– Petrol ihracatını artırmak için Kazakistan-Çin petrol boru hattını genişletmeyi planlıyoruz. Gündemde, mevcut petrol boru hatlarının (Atırau-Kenkiyak ve Kenkiyak-Kumkol) üretim kapasitesinin artırılması konuları yer alıyor. Petrol ürünleri tüketimindeki artışa bağlı olarak Çimkent petrol rafinerisinin üretim potansiyelinin yılda 6 milyon tondan 12 milyon tona çıkarılması da planlanmaktadır. CNPC Corporation ile uzun süredir bu sektörde başarılı bir şekilde çalışıyoruz. Kazakistan için öncelik olarak gaz işleme kapasitesinin artırılmasını ve gaz iletim sisteminin genişletilmesini düşünüyoruz. Bu bağlamda Beineu-Bozoi-Shymkent doğalgaz boru hattının ikinci hattının devreye alınması son derece önemlidir. Ayrıca Kaşagan sahasında yılda 4 milyar metreküp kapasiteli bir gaz işleme tesisi inşa etmekle de ilgileniyoruz” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın 2060 yılına kadar karbon nötr olmayı ve 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının payını %15’e çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

– Devlet bu sektördeki yatırımlara kapsamlı destek sağlıyor. Özellikle 20 yıla kadar müzayede fiyatından elektrik alımını garanti ediyoruz. Bu tarife, enflasyon ve döviz kurundaki değişimler dikkate alınarak yıllık olarak belirlenir. Kassym-Jomart Tokayev, Çinli meslektaşlarımızı bu alandaki yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet ediyoruz dedi.

Sanayi işbirliğinin geliştirilmesini öncelikler arasında sıralayan Başkan, KAZ Minerals ve NFC’nin bir bakır izabe tesisi inşası için ortak projesinin uygulanmasını memnuniyetle karşıladı. Lansmanı, Kazakistan’ın hammadde ihracatını azaltmayı ve ülke içinde üretilen tüm bakır konsantresini işlemeyi mümkün kılacak.

– Kazakistan’da imalat sektörünün gelişmesi için uygun ortam yaratılmıştır. Özellikle “Sanayi Politikası Hakkında Kanun” kabul edilmiştir. Yerli işletmeler için alüminyum, bakır ve çinko için tercihli fiyatlar belirlenmiştir (Londra Metal Borsası’ndaki fiyatlardan %5 daha düşük). Devlet Başkanı ayrıca, iç pazarın ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için bu metallerin ihracatına ilişkin düzenleme getirilmesinin planlandığını söyledi.

Kassym-Jomart Tokayev, dünyada büyük rezervleri Kazakistan’da bulunan nadir ve nadir toprak metallerine olan talebin istikrarlı bir şekilde arttığını, bu nedenle bunların çıkarılması ve işlenmesi için teknolojilerin transferiyle ilgilendiğimizi belirtti.

– Çin’in en büyük elektrikli araç üreticisi olduğu düşünüldüğünde, lityum madenciliği alanında işbirliği umut verici görülüyor. Son yıllarda, Çin arabalarının popülaritesi Kazakistan’da önemli ölçüde arttı. Chery, Jac, Exeed ve Haval gibi markalar şimdiden en çok satan otomobiller arasında yer alıyor. Bu alandaki işbirliğimiz niteliksel olarak yeni bir düzeye ulaşıyor. Çin arabalarının küçük düğümlü montajı Kazakistan’da piyasaya sürülüyor. Cumhurbaşkanı, bugün iki ülke firmalarının ilgili belgeleri imzalayacağını söyledi.

Kassym-Jomart Tokayev, e-ticaret alanında karşılıklı ticaretin büyümesi için ek fırsatlar olduğuna dikkat çekti. Son zamanlardaki yaygın kısıtlamalar ve tecritler, bu alanı geliştirmenin son derece önemli olduğunu göstermiştir.

– Çevrimiçi ticareti geliştirmek son derece önemlidir. Alibaba Group ve JD.COM gibi Çinli internet devleri bu alanda muazzam bir deneyime ve potansiyele sahip. Kazakistan, Orta Asya ülkelerinin rekabetçi konumunu göz önünde bulundurarak, Çin’in en büyük pazar yerlerini daha yaygın bir şekilde kullanmayı önermektedir ve bu, ürünlerin uluslararası pazarlara ortak tanıtımı için önemlidir. Kazakistan Ulusal Pavyonu bugün JD.COM platformunda açılacak. Karşılıklı ticaretin artması ihtimalini dikkate alan Kazakistan, yeni gümrük antrepoları oluşturmak için aktif olarak çalışıyor. Bu bağlamda, lojistik kolaylık için tüm ortaklarımıza mallarını depolarımıza yerleştirmelerini öneriyoruz. Bu, Orta Asya ülkelerinden Çin’e ve geri dönüşte tüketicilere mal teslimat süresini önemli ölçüde azaltacaktır” dedi.

Devlet Başkanı’na göre, cazip bir diğer işbirliği alanı da tarım sektörü. Yakın zamanda Çin’e 1 milyon ton buğday tedariki konusunda anlaşmaya varıldı ve bu miktar kat kat artırılabilir. Bununla birlikte son beş yılda Kazakistan’dan Çin’e yağlı tohum ihracatı 3,5 kat, bitkisel yağ – 2 kat arttı. Başkan, iç pazara tam şeker sağlama planlarını duyurdu ve Çinli şirketleri şeker endüstrisinin gelişimine aktif olarak katılmaya davet etti.

Etkinlikte ayrıca kara ulaşım koridorlarının geliştirilmesinin önemine de dikkat çekildi. Bu bağlamda Kassym-Jomart Tokayev, Çin’in Kazakistan üzerinden Batı Avrasya’nın geniş pazarlarına girme olasılığına yatırımcıların dikkatini çekti.

– Kuşkusuz bu taşıma yöntemi çok karlı. Orta Asya, Avrupa, Türkiye ve İran’a doğrudan konteyner trenlerinin gönderilmesi için ana merkez haline gelecek olan Kazakistan’daki Xi’an kuru limanında bir lojistik merkezin inşasına büyük önem veriyoruz. Ayagöz-Bakhtı demiryolu bağlantısını da Çin yönünde hizmete açmayı planlıyoruz. Dostyk-Moiynty bölümündeki demiryolu hattında, gelecekte bu yönde yılda 20 milyon tona kadar kargo taşınmasını mümkün kılacak büyük bir revizyon öngörülüyor. Trans-Hazar güzergahının geliştirilmesinin Avrupa ile Asya arasındaki geçişin geliştirilmesi açısından önemli olduğuna inanıyorum. Ayrıca, Devlet Başkanı gelecek için büyük umutlar olduğunu vurguladı.

Çin iş dünyasının temsilcilerini finans sektöründeki ortaklıkları genişletmeye davet eden Başkan, onlara Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin fırsatlarını anlattı. Bugüne kadar dünyanın 73 ülkesinden 1800’den fazla şirket AIFC’ye kayıtlıdır ve bunların onda biri Çinli şirketlerdir. Ayrıca China International Capital Corporation (CICC), Kazakistan’da bölgesel şubesini açmayı planlıyor.

Sonuç olarak Kassym-Jomart Tokayev, bugünkü toplantının iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ortaklığı güçlendirmeye yardımcı olacağına olan güvenini dile getirdi.

Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısına CITIC Grubu Başkanı Zhu Hexin, Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) Başkanı Dai Houliang, Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Shuknecht Ludger, POWERCHINA Başkanı Ding Yanzhang, China General Technology Holding (GENERTEC) Başkanı Yu Xubo, COFCO Başkanı Jin Liu, Xuzhou İnşaat Makineleri Grubu (XCMG) Başkanı Lu Chuan, JD Group Başkan Yardımcısı Wei Ye, Sun Seven Star Investment Group Başkanı Wu Zheng, Xian Aiju Tahıl ve Petrol Sanayi Grubu Başkanı Jia Hei, Başkan Yardımcısı Great Wall Motors Zhang Junxue.

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in Çin’e yaptığı resmi ziyarette toplam 22 milyar dolarlık 47 belge imzalandı.

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-uchastie-v-kazahsko-kitayskom-investicionnom-kruglom-stole-1841221

REKLAM ALANI