Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: “Batı Trakya Türklerinin haklarını ve özgürlüklerini savunmaya, devam edeceğiz.”

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: “Batı Trakya Türklerinin haklarını ve özgürlüklerini savunmaya, devam edeceğiz.”
REKLAM ALANI
10.01.2022
A+
A-

MİLLÎ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR: “Batı Trakya Türklerinin haklarını ve özgürlüklerini savunmaya, devam edeceğiz.”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kütüphanesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca düzenlenen “Doğumunun 75’inci Yılında Dr. Sadık Ahmet’i Anma Programı”na katıldı. Bakan Akar’a beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Bakan Yardımcısı Şuay Alpay da eşlik etti.

Bakan Akar törendeki konuşmasına, “Batı Trakya Türklerinin haklı mücadelesinin büyük savunucusu” Sadık Ahmet’i rahmetle yâd ederek başladı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığınca hazırlanan ve Dr. Sadık Ahmet’i gelecek kuşaklara tanıtacak çok değerli bir eserin de tanıtımının yapıldığını aktaran Bakan Akar, onun gibi bir dava adamını, mücadelesini ve Batı Trakya Türklerinin sorunlarını anlatan bu kıymetli eserin hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı.

Dr. Sadık Ahmet’i, “Yunan idaresinin Batı Trakya Türklerine yönelik haksız-hukuksuz eylemlerine karşı, soydaşlarımızın sesini dünyaya duyuran, Batı Trakya Türklüğünün sembol ismi ve korkusuz lideri” olarak nitelendiren Bakan Akar, şunları söyledi:

“O, yaşadığı toprakları karış karış dolaşarak soydaşlarımızın dertlerini dinlemiş, bunlara çözüm üretmek için büyük çaba sarf etmiş, ömrünü davasına adamıştır. Bu çabaları gösterirken karşılaştığı zorluklar, baskılar, tehditler ve aldığı hapis cezalarına rağmen davasından asla geri adım atmamıştır. Batı Trakya Türk toplumu da Dr. Sadık Ahmet’in açtığı yolda yürüyerek onu yalnız bırakmamıştır. Hayatı, mücadele azmi, cesareti ve fedakârlığı, Türk gençlerine ilham kaynağı olan Dr. Sadık Ahmet’in mirasına sahip çıkmak, bu mirası gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin boynunun borcudur. İnanıyorum ki Batı Trakya Türklerinin haklı davası, Dr. Sadık Ahmet’ten sonra sizlerin, bizlerin, hepimizin ve genç Sadık Ahmetlerin mücadelesiyle hak ettiği neticeye ulaşacaktır.”

BÖYLE BİR UYGULAMA SÖZ KONUSU DEĞİL

Yunanistan ile Ege’de, Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta yaşanan birtakım sorunlara dikkati çeken Bakan Akar, “Bu sorunlar, bazı Yunan siyasilerin uluslararası hukuktan uzak, gerçeklikten kopuk, popülist ve uzlaşmaz tavırlarıyla daha da derinleşmektedir.” diye konuştu.

Türkiye’nin iyi niyetli diyalog çağrılarını vurgulayan Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:

“Yunanistan, her türlü gerçeği çarpıtarak ve âdeta kuzu postuna bürünerek mağdur bir ülke olduğu imajını vermeye, AB üyeliğine sığınarak hukuk dışı ve saldırgan eylemlerini örtbas etmeye, suni bir tehdit algısı oluşturarak ittifak içinde ittifak kurmaya çalışmakta, Türkiye ile olan sorunlarını Türkiye-AB, Türkiye-ABD ve Türkiye–NATO sorunu hâline getirmeye çabalamaktadır. Yunanistan, aramızda çözüm bekleyen hemen her konuda uluslararası hukuka, akla, mantığa, iyi komşuluk ilişkilerine ve tarihî gerçeklere aykırı hareket etmektedir. Komşumuzun, kara sularını tek taraflı olarak 12 mile çıkarmak istemesinin, 6 mil olan kara sularına karşın 10 mil hava sahası olduğunu iddia etmesinin akılla, mantıkla ve hukukla izah edilmesi mümkün değildir. Tarihte, günümüzde ve uluslararası hukukta böyle bir uygulama söz konusu olmamıştır.”

Bakan Akar, Yunanistan’ın, başta Lozan Antlaşması olmak üzere, uluslararası anlaşmalara aykırı şekilde 23 Gayri Askerî Statüdeki Ada’nın en az 16’sının statüsünü ihlal ettiğini belirterek “Üstelik bu adaları çeşitli tatbikatlara dâhil ederek NATO ve üçüncü taraf ülkeleri de kendi iddialarına alet etmeye çalışmaktadır. Âdeta onları kandırmaya çalışmaktadır. Egemenliği Antlaşmalarla Yunanistan’a Devredilmemiş Ada, Adacık ve Kayalıklar üzerinde de egemenlik hakkı iddia etmekte, hatta bu adaların bazılarını satışa çıkarmaktadır.” diye konuştu.

“Yunanistan, Doğu Akdeniz’de de akıl ve hukuk dışı iddialarını sürdürmektedir.” diyen Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Türkiye’ye 1. 950 metre, Yunanistan’a 600 kilometre mesafedeki 10 kilometrekarelik Meis Adası için 40 bin kilometrekarelik deniz yetki alanı talep etmektedir. Gayrî hukuki bir pişkinlikle Türkiye’nin deniz yetki alanlarında hak talep eden Yunanistan, yaklaşık 1.900 kilometre ile Akdeniz’in en uzun kıyı uzunluğuna sahip Türkiye’yi, Antalya Körfezi’ne hapsetmeye çalışmaktadır. Yunanistan’ın hukuk ve akıl dışı tüm bu eylemleri onun yayılmacı anlayışını en açık şekilde ortaya koymaktadır. Zira, 1832’de 47 bin 517 kilometrekarelik yüzölçümü ile Mora Yarımadası ve çevresinde resmen kurulan Yunanistan’ın günümüze kadar 7 aşamada yaklaşık 3 kat büyüklüğe ulaşması da bu yayılmacılığın açık bir göstergesidir. Bütün bunlar, bölgesel istikrar ve güvenliğe katkı sağlamayan, aksine gerginliği tırmandıran, komşuluğa ve müttefiklik ruhuna aykırı eylemlerdir.”

PROVOKATİF BİR SİLAHLANMA SEVDASI

Yunanistan’ın bazı ülkelerin teşvik ve kışkırtmalarıyla “provokatif bir silahlanma sevdasına” kapıldığını dile getiren Bakan Akar, “Bu yaklaşımın beyhude bir çaba olduğunu bazı Yunan akademisyenler, diplomatlar ve komutanlar da açık yüreklilikle ifade etmektedir.” dedi.

Yunanistan’ın uluslararası anlaşmalar ile Batı Trakya Türklerine tanınmış temel hakları, türlü yollarla ortadan kaldırmaya devam ettiğini, üyesi olduğu AB’nin değerlerini hiçe saydığını belirten Bakan Akar, şu açıklamalarda bulundu:

“Yunanistan, ‘Türk’ kimliğinin inkârı başta olmak üzere Türklerin eğitim, dernek kurma, kendi dinî liderlerini seçme, vakıflar, ifade ve basın özgürlüğü gibi konularda kısıtlayıcı ve baskıcı uygulamalarını maalesef sürdürmektedir. Batı Trakya Türklerinin kurduğu dernekleri sadece adında Türk kelimesi geçtiği gerekçesiyle kapatan Yunanistan’ın bu eylemleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla da mahkûm edilerek tescillenmiştir. Ancak Yunanistan hâlâ AİHM kararlarını uygulamaktan imtina etmektedir. ‘Türk yoktur’ demek, Türklere ait okul ve dernekleri kapatmak, cami açılışlarını engellemek tüm demokratik ve çağdaş değerler ile tarihî gerçekleri inkâr etmek demektir. AB ve üçüncü taraflar da bu haksızlığı, hukuksuzluğu ısrarla görmezden gelmekte, dehşet bir paradoksal yaklaşımla gerçekleri tamamen ters yüz ederek Türkiye’yi saldırgan göstermek için her türlü aldatmacaya başvurmaktadır. Biz, Batı Trakya Türklerinin durumlarının iyileştirilebilmesi için konuya uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar kapsamında evrensel insan hakları çerçevesinde bakılması gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz.”

GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Türkiye’nin, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok kez ifade ettiği gibi tüm sorunların uluslararası hukuka, akla, mantığa uygun ve iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde, diyalog yoluyla çözümünden yana olduğunu belirten Bakan Akar, şunları söyledi:

“Bunun için büyük çaba harcıyor, komşumuza dostluk elimizi uzatıyoruz. Beklentimiz, Yunan muhataplarımızın üçüncü ülkelerin kışkırtmalarına kapılmaması, gerginliği tırmandırıcı provokatif eylem ve söylemlerden, uzlaşmaz tavırlardan kaçınması, Batı Trakya’daki soydaşlarımızın sorunları dâhil, tüm sorunlarımızın çözümü için bizimle samimi iş birliği içerisinde olmalarıdır. Türkiye olarak uluslararası hukuk ve evrensel insan hakları çerçevesinde Batı Trakya Türklerinin haklarını ve özgürlüklerini savunmaya, onların kimliğini inkâr eden politikaların karşısında güçlü bir şekilde durmaya devam edeceğiz.”

kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/812022-13111

REKLAM ALANI