Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, “Edebiyat ve kültür ülkeleri daha da yakınlaştırıyor

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, “Edebiyat ve kültür ülkeleri daha da yakınlaştırıyor
REKLAM ALANI

23 Aralık tarihinde Kazakistan Ankara Büyükelçiliği , L.N. Gumilyov adındaki Avrasya Ulusal Üniversitesi, “Abay Akademisi” Bilimsel Araştırma Enstitüsü, “Abay-Zhidebay” Uluslararası Kamu Vakfı ortaklaşa “Abay ve Yunus Emre: Manevi Uyum” konulu uluslararası toplantı düzenledi.
Uluslararası toplantı Büyük şairimiz Abay Kunanbayuly’ nın doğumunun 175. yılı ve ve Türk şair ve düşünür Yunus Emre’nin ölümünün 700. yıl dönümüne ithafen düzenlendi.

Söz konusu toplantıya L.N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Yerlan Sydykov, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği Abzal Saparbekulı , Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topcu, şair, Kazakistan Yazarlar Birliği Başkanı Ulugbek Esdaulet, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Ocal Oğuz ve “Abay Akademisi” Bilimsel Araştırma Enstitüsü, “Abay-Zhidebay” Uluslararası Kamu Vakfı, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Abay adında Kazak Ulusal Pedagoji Üniversitesi, M.H. Dulati adında Taraz Bölge Üniversitesi ve diğer bölgesel üniversiteler akademisyenleri ve bu alandaki araştırmacılar katıldı.

Canlı ve çevrimiçi gerçekleşen toplantının moderatörlüğünü L.N. Gumilyov Avrasya Ulusal Üniversitesi”- Yönetim Kurulu Üyesi – Rektör Yardımcısı, Prof.Dr. Dikhan Kamzabekulı yaptı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Yalçın Topçu bu toplantının insanlığın ortak değeri olan Yunus Emre ve Abay Kunanbay’ın çok daha iyi tanınmalarına ve çok daha iyi anlaşılmalarına vesile olmasını diledi. Konuşmasında Sayın Bakan, UNESCO’nun, Abay Kunanbay’ın Doğumunun 150.Yılını ve Yunus Emre Anma ve Kutlama Yıllarının belirlenmesi onlara verilen evrensel kıymet olduğunu kaydetti. Konuşmasını sonlandırırken “Yunus Emre ve Abay Kunanbay’ın “bizleri biz yapan” değerlerimiz olmaları yanısıra,eserlerine ve dünyanın ilgisine bakıldığında onların sadece Müslüman-Türk dünyası için değil, insanlık içinde ortak değerler olduklarını gururla görmekteyiz” dedi.

Toplantı açılışında konuşma yapan Avrasya Üniversitesinin Rektörü, Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Akademisyeni Sayın Prof.Dr. Yerlan Sydykov İki âlimin sadece Türk dünyası için değil, insanlık için de önemini vurguladı. Düzenlenmekte olan toplantının başarılı geçmesini diledi.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Sayın Abzal Saparbekulı toplantının düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükran duygularını bildirdi. Büyükelçi konuşmasında “Edebiyat ve kültür ülkeleri daha da yakınlaştırıyor. Türk dünyasına ortak olan edebi mirasımız ve şaheserlerimiz halklarımız tarafından hiçbir zaman unutulmamıştır. Bu eserlerimiz Türk-Kazak dostluğunun ve kardeşliğin da kaynağıdır. Böyle ortak figürlerimiz biri Abay ve Yunus Emre’dir. Türk dünyası çok zengin bir miras, keşfedilmemiş bir hazinedir. Araştırılması, çalışılması ve geliştirilmesi gerekiyor.” diye kaydetti.

Toplantının açılışında konuşan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Ocal Oğuz Yunus Emre ve Abay Kunanbayulı, çağları ve coğrafyaları farklı olsa da yaşadıkları toplumlarda benzer roller üstlenmiş, öncülük etmiş iki büyük edebî şahsiyet olduklarını dile getirdi. Prof.Dr. Ocal Oğuz “Yunus Emre, Anadolu coğrafyasında kendine yazı dili olarak bir çıkış arayan Türk dilinin önüne düşmüş, peşinden gelenlere çığır açmıştır. Türkçe, onun açtığı bu yoldan yürüyerek bu günlere gelmiştir. Abay ise Kazak coğrafyasında konuşulan ve bu gün Kazakça olarak kurumlaşan Türk dilinin öncüsü olmuş, yol göstermiştir.” dedi.

Uluslararası konferansta L.N. Gumilyov adındaki AUÜ Prof.Dr. Şakir İbrayev, Abay adındaki Kazak Pedagoji Üniveristesi öğretim Üyesi, Prof.Dr. Gulbanu Kossymova, Avrasya Üniversitesi öğretim Üyesi, Prof.Dr. Magripa Yeskeeva, M.H. Dulati adındaki Taraz Bölge Üniversitesinden Prof.Dr. Magripa Yeskeeva, “Abay Yolu” kitabının çevirmeni, “Dostluk” nişanın sahibi Zafer Kibar, Nur-Sultan Yunus Emre Enstitüsü’nün Müdür Vekili Dr.Almagul İsina Yunus Emre ve Abay araştırmaları üzerine sunum yaptılar. İki büyük âlimin hayat felsefesi ve yaratıcı devamlılığı gibi konular tartışıldı.

Ayrıca iki ülkenin seçkin şairleri için özel anıt levha açılışı gerçekleştirdi. Bronz kitap şeklinde yapılan levha sol tarafında Abay, sağ tarafında ise Yunus Emre kabartmayla yapılmıştır.

Her portrenin altında harflere altın rengi veren cilalı Abay ve Yunus Emre yazıları var. Kitabın ortasında bakırlı cilalı bir tüy var. Tüy, iki şairin yazma etkinliğinin yanı sıra yüksek şiirsel yeteneklerini de yansıtmaktadır.

Şairlerin hem anıt levhası hem de kabartması sanatsal bronzdan yapılmıştır. Boyutları: uzunluk 1350 mm, yükseklik 900 mm, genişlik 350 mm, ağırlık 135 kg.
Bu levha önümüzdeki yıl Nur-Sultan’da Abay Caddesi’ndeki Yazarlar Sokağı’na yerleştirilmesi planlanmaktadır.

Bu eseri seçkin bir heykeltıraş, Kazakistan Cumhuriyeti Sanatçılar Konseyi üyesi, Kanada Heykeltraşlar Derneği üyesi Profesör Bayarlin Azat hayata geçirmiştir.

 

REKLAM ALANI