Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kassym-Jomart Tokayev CSTO Toplu Güvenlik Konseyi oturumuna genişletilmiş formatta katıldı

Kassym-Jomart Tokayev CSTO Toplu Güvenlik Konseyi oturumuna genişletilmiş formatta katıldı
REKLAM ALANI
25.11.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kassym-Jomart Tokayev CSTO Toplu Güvenlik Konseyi oturumuna genişletilmiş formatta katıldı

2023

Minsk, Beyaz Rusya

 

 

Devlet başkanı, Minsk’te düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü Kolektif Güvenlik Konseyi’nin oturumuna katıldı. Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’nun başkanlığını yaptığı zirveye Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadyr Japarov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Tacikistan Devlet Başkanı Emomali Rahmon da katıldı.

 

Oturum katılımcılarını karşılayan Kassym-Jomart Tokayev, hazırlıklarının üst düzeyde olduğunu belirterek Belarus tarafına ve kişisel olarak Alexander Lukashenko’ya şükranlarını sundu.

Devletimizin başkanı, 1 Ocak 2024’ten itibaren CSTO başkanlığının Kazakistan Cumhuriyeti’ne geçtiğini belirtti. Bu sıfatla ülkemizin, Örgüt temelinde kolektif güvenlik sisteminin daha da güçlendirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu vurguladı. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı, Kazakistan’ın başkanlığı sırasında Örgütün faaliyetlerine odaklanmanın gerekli olduğu bir dizi öncelikli alan önerdi.

 

 

 

– Birinci. CSTO’nun güvenlik alanında ilgili ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği. Birleşmiş Milletler ve yapıları ile mevcut düzeydeki etkileşimin sürdürülmesine odaklanmayı öneriyoruz. Bu çalışma, CSTO ve BM sekreterlikleri arasındaki 18 Mart 2010 tarihli İşbirliğine İlişkin Ortak Bildiri temelinde yürütülmektedir. BDT ve ŞİÖ ile işbirliğinin daha da derinleştirilmesini destekliyoruz. Kassym-Jomart Tokayev, bunun için özel adımların “CSTO’nun BDT ve ŞİÖ ile işbirliğini güçlendirmeye yönelik pratik önlemler” bölümünde tanımlandığını belirtti.

İkinci önemli çalışma alanı askeri işbirliği konularında önerilen etkileşimdi. Kazakistan liderine göre, CSTO Toplu Kuvvetlerinin hızlı bir şekilde konuşlandırılmasını sağlamaya yönelik düzenleyici çerçevenin iyileştirilmesi gerekiyor.

 

 

 

“Bu, birliklerin engelsiz ve kesintisiz geçişi, askeri havacılık uçuşları ve diğer hususlar için geçerlidir. Ayrıca askeri personel eğitim sisteminin ve CSTO üye devletlerinin askeri-bilimsel potansiyelinin geliştirilmesine devam edilmesi gerekmektedir. Örgütün barışı koruma potansiyelinin ortaya çıkarılmasına özel önem verilmesi önerilmektedir. Devlet Başkanı, CSTO Genel Sekreteri Özel Temsilcisinin barışı koruma konularındaki faaliyetlerinin bunda kilit bir rol oynadığını söyledi.

 

 

 

Konuşmanın bir diğer önceliği ise uluslararası terörizm ve aşırıcılığa karşı işbirliğinin geliştirilmesiydi. Kassym-Jomart Tokayev’in belirttiği gibi, kolektif güvenlik sisteminin terörle mücadele bileşenine çok dikkat edilecektir.

Terör örgütlerine katılmayı planlayan ülke vatandaşlarımızın ülkeden ayrılmasını önlemek için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Terörizme ve aşırıcılığa karışan kişileri aramak, gözaltına almak ve iade etmek için bir mekanizmanın kullanılması önemlidir. Kazakistan Cumhurbaşkanı oturum katılımcılarına, CSTO Güvenlik Konseyleri Sekreterleri Komitesi bünyesindeki Terörizm ve Aşırıcılıkla Mücadele Uzmanları Çalışma Grubunun faaliyetlerini yoğunlaştırmayı öneriyoruz” dedi.

 

 

 

Ona göre Örgüt’ün aynı zamanda uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasa dışı ticaretiyle de mücadele etmesi gerekiyor.

– CSTO alanını bu tehlikeli ürünlerin nüfuzundan korumak için ortak önlemlerin etkinliğinin arttırılması gerekmektedir. Çalışma, sentetik uyuşturucuların giderek yaygınlaşması da dahil olmak üzere tüm mevcut faktörler dikkate alınarak yapılandırılmalıdır. Yasadışı Uyuşturucu Kaçakçılığıyla Mücadele Yetkili Makam Başkanları Koordinasyon Konseyi gibi bir mekanizmanın belirleyici öneme sahip olduğunu belirtti.”

 

 

 

Ayrıca yasadışı silah kaçakçılığı ve organize suçlarla mücadeleyi, acil durumların önlenmesi ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına yönelik işbirliğinin derinleştirilmesini ve bilgi teknolojileri alanında suçlarla mücadeleyi de önemli çalışma alanları olarak görüyor.

– Modern koşullarda, tehditlerin doğası ve siber suçluların kullandığı araçların cephaneliği dinamik olarak değişiyor. Kazakistan’ın lideri, ana aracımız olan bilgi teknolojisi alanındaki suçlarla mücadele için CSTO operasyonu “PROXY”yi kullanırken bunu dikkate almanın önemli göründüğünü söyledi.

 

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’ın başkanlığına ilişkin belirlenen önceliklerin çok yakın gelecekte CSTO üye ülkelerine gönderileceğini söyledi. Örgüt’e üye devletlerin ortak çabalarıyla kolektif güvenlik sistemini güçlendirmek ve daha da geliştirmek için kapsamlı çalışmalara devam edileceğine olan güvenini dile getirdi.

Oturumun ardından bir dizi belge kabul edildi.

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

Kaynak:https://www.akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-prinyal-uchastie-v-sessii-soveta-kollektivnoy-bezopasnosti-odkb-2310205

 

 

 

 

REKLAM ALANI