Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Azerbaycan Türk Evi ve İpekyolu Kamu Diplomasisi öncülüğünde TAŞKENT’TE TÜRK DÜNYASI BULUŞMASI

Azerbaycan Türk Evi ve İpekyolu Kamu Diplomasisi öncülüğünde  TAŞKENT’TE TÜRK DÜNYASI BULUŞMASI
REKLAM ALANI
22.05.2024
A+
A-

Azerbaycan Türk Evi ve İpekyolu Kamu Diplomasisi öncülüğünde

TAŞKENT’TE TÜRK DÜNYASI BULUŞMASI

– Bugün Ermenistan denilen ülke asırlar boyu Türk yurdu olan, 17 ve 18’inci yüzyılda ahalisinin yüzde 70’ini Türklerin oluşturduğu kadim Türk yurdudur ve Garbi (Batı) Azerbaycan’dır.
– Çarlık Rusyası ve SSCB döneminde Türk nüfus sürekli baskı ve sürgünlere maruz kalmış ve milyonlarca Türk atalarının topraklarından kovulmuştur. Bugün Garbi Azerbaycan’da ( şimdiki Ermenistan) bir tek Türk yaşamamaktadır.

– Bugüne kadar Garbi Azerbaycan’dan sürgün edilen ve göç etmek zorunda bırakılan Azerbaycan Türklerinin sayısı ( çocukları ve torunları da dahil edilirse ) 5 milyonu bulmaktadır.
– Uluslararası anlaşmalar gereği bu insanların atalarının topraklarına dönüp yaşama hakkı vardır. Bu bir toprak talebi değildir, insanların ana vatanlarında yaşama isteği ve talebidir.

 

 

Bu sözler Azerbaycan Kültür Evi ve İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı olarak 18 Mayıs’ta Taşkent’te düzenlediği Batı Azerbaycan’a Dönüş konulu sempozyumda dile getirildi. Sempozyuma Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan’dan milletvekilleri, STK Başkanları, akademisyenler, tarihçiler, kanaat önderleri, şairler yazarlar ve gazeteciler katıldı. Özbekistanlı konuşmacılar da Azerbaycan devletinin “Batı Azerbaycan’a Dönüş” stratejisine ve programına desteklerini açıkladı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Sivil Toplum Kuruluşları Devlet Destek Ajansı’nın desteği ve Türk Dünyası “Batı Azerbaycan’a Dönüş” Zirvesi 18 Mayıs’ta Özbekistan Cumhuriyeti’nin başkenti Taşkent’te düzenlendi. Başkanlığını Doç. Dr. Tenzile Rüstemhanlı’nın yaptığı Azerbaycan-Türkiye Kadınlar Cemiyeti, Azerbaycan-Türkiye Evi ile Başkanlığı gazeteci Dr. Seyfullah Türksoy’un yaptığı İpekyolu Kamu Diplomasi Teşkilatı’nın birlikte düzenlediği zirve Azerbaycan ve Özbekistan milli marşlarının okunması ve Karabağ savaşı şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sempozyuma Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan’dan milletvekilleri, akademisyenler, şair ve yazarlar, gazeteciler ve kanaat önderleri katıldı. Zirvenin açılış konuşmalarını Türk Dünyası’nın Asenası olarak tanınan Tenzile Rüstemhanlı ile Türk Dünyası’nın Gönül Elçisi duayen gazeteci Seyfullah Türksoy yaptı.

Azerbaycan-Türkiye Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Batı Azerbaycan toprakları Zengezur’un Türk dünyasının coğrafi olarak bölünmüş bölgeleri arasında bir köprü olduğunu söyledi.
Tenzile Rustemhanlı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğinde Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tam olarak sağlandığına ve bu başarılı politikanın Batı Azerbaycan’a barışçıl dönüşü sağlayacağına duyduğu güveni dile getirdi. Türk Dünyası “Batı Azerbaycan’a Dönüş” Zirvesi’nin Orta Asya-kardeş Özbekistan’da düzenlenmesinin bu asil davaya destek olduğunu söyledi.Tenzile Rustemhanlı, projeyi desteklediği için Sivil Toplum Kuruluşları Devlet Destek Ajansı’na teşekkür etti.
İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Seyfullah Türksoy, Azerbaycan’ın tarihi zaferinin ardından ortaya çıkan yeni gerçekliklerde Batı Azerbaycan’a dönüş meselesinin bir hayalden gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

Özbekistan Parlamentosu Aile ve Kadın Komisyonu Başkanı Cemile Şarmuhammedova, Özbekistan ile Azerbaycan’ın sarsılmaz kardeşliğine değindi.

Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi Türk dünyasının bundan sonra daha sıkı bir şekilde birleşmesi gerektiğini söyledi.
Bu zirvenin Taşkent’te yapılmasının sembolik anlamına dikkat çekti.

Azerbaycan’ın Özbekistan Büyükelçisi Huseyn Guliyev, Batı Azerbaycan Toplumu Temsilcisi Osman Hacıyev, Özbekistan’daki Azerbaycan Ulusal Kültür Merkezi Başkanı Mobil Mammadov, Azerbaycan-Kırgız Kalkınma Fonu Yönetim Kurulu Başkanı İkbal Babayev, Özbekistan’ın tanınmış şair ve yazarları Tahir Kahhar, Babahan Şerif, Nurali Ganil, Prof. Dr. Aynisa Musurmanova Türk Devletleri’nin dostluk, kardeşlik ve işbirliği konusunda konuşmalar yaptılar ve Azerbaycan’ın Batı Azerbaycan’a dönüş programını ve stratejisini desteklediklerini belirttiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi üyesi Sabir Rüstemhanlı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen ilk panelde, Azerbaycan milletvekili Nagif Hamzayev, Kırgızistan-Türkiye MANAS Üniversitesi öğretim görevlisi tarihçi-bilim adamı Abdirashit Babatayev, Kırgızistan-Türkiye MANAS Üniversitesi öğretim üyesi Türkolog-bilim adamı Cengiz Buyar, araştırmacı yazar Yasemin Karakoyunlu ve diğer davetliler birer konuşma yaptı. Yasemin Karakoyunlu, Garbi Azerbaycan’dan sürülen ve göç etmek zorunda bırakılan Azerbaycan Türklerinin ( çocukları ve torunları da dikkate alındığında) 5 milyonun üzerinde olduğunu söyledi.

Moderatörlüğünü Dr. Seyfullah Türksoy’un yaptığı ikinci panelde, “Yeni Müsavat” Medya Grubu Başkanı Rauf Arifoğlu, Azerbaycan-Kuzey Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı Orhan Hasanoğlu, Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Agil Alasgar, “Yashliq” dergisinin genel yayın yönetmeni Nurilla Chori, Kırgızistan’ın “Issık Göl” Forumu Başkanı Dinara Jumabayeva ve duayen Gazeteci Prof. Dr. Etibar Babayev dönüşün önemli yönlerini ele aldı. Yeni Müsavat Yayın Grubu Başkanı Rauf Arifoğlu, sempozyumda Türk Birliği adına muhteşem konuşmaların yapıldığını ve bu manzara karşısında büyük bir sevinç ve mutluluk duyduğunu dile getirdi. İpekyolu Kamu Diplomasisi Teşkilatı ‘nın Özbekistan temsilcisi Fatima Muhittinova, Garbi Azerbaycan’a Dönüş başlıklı sempozyumun Özbekistan’daki Türk Dünyası sevdalıları için heyecan oluşturduğunu belirterek, “ Sempozyum kardeşliğimiz ve birliğimiz adına oldukça başarılı geçmiştir” dedi.

Az Tv’nin tecrübeli sunucusu Ramal Hüseyinov’un sunuculuk yaptığı sempozyumun sonuç bildirgesini Azerbaycan-Türkiye Meclisi İcra Direktörü Toğrul Allahverdili okudu.

HABER MERKEZİ

REKLAM ALANI